Kursy gastronomiczne
KURSY GASTRONOMICZNE
KUCHARZ
program szkolenia 200 godzin/ koszt 5000 zł
Przygotowuje podstawowe potrawy i napoje stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia, dobiera surowce i półprodukty, dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne, sporządza kalkulację kosztów prostych potraw i napojów, wydaje przygotowane potrawy dbając o ich estetyczne wykończenie.
Modułowy program szkolenia:
- Zasady bezpiecznej pracy w kuchni
- Obsługa maszyn i urządzeń w kuchni
- Produkty żywieniowe
- Przygotowanie potraw z warzyw
- Sporządzanie przekąsek zimnych i gorących
- Potrawy mięsne – wieprzowina, wołowina, dziczyzna
- Potrawy z ryb i drobiu
- Sporządzanie potraw z jaj i przetworów mleczarskich
- Potrawy wegetariańskie
- Sporządzanie potraw mącznych
- Sporządzanie zup
- Ciasta ziemniaczane
- Sałatki
- Ciasta i desery
- Zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii
- Żywienie dzieci, osób starszych i chorych
PIEKARZ
program szkolenia – 200 godzin/ koszt 4500 zł
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestników do uzyskania umiejętności wypieku pieczywa różnego rodzaju.
Modułowy program szkolenia:
- Technika w produkcji piekarskiej
- Bhp w zakładzie spożywczym
- Maszyny i urządzenia
- Technologie produkcji piekarskiej
- Podstawy technologii spożywczej
- Charakterystyka wyrobów piekarskich i pieczywa
- Produkcja wyrobów piekarskich
3. Gospodarka magazynowa w zakładzie piekarskim
- Magazynowanie surowców piekarskich
- Magazynowanie wyrobów gotowych
4. Procesy produkcji wyrobów piekarskich
- Magazyn podręczny surowców piekarskich
- Ciastownia
- Rozrostownia i piecownia
CUKIERNIK
program szkolenia – 200 godzin/ koszt 5000 zł
Wytwarza wyroby cukiernicze (ciasta, torty, wyroby czekoladowe, lody, cukierki, pieczywo cukiernicze, chałwa, sezamki) o różnych gramaturach i kształtach, przekładanych nadzieniami oraz wykańczanych różnego rodzaju polewami, przy użyciu specjalnych maszyn i urządzeń oraz sprzętu zarówno w zakładzie rzemieślniczym, jak i w dużym zakładzie produkcyjnym, projektuje i wykonuje dekoracje wyrobów cukierniczych, obsługuje maszyny stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych.
Modułowy program szkolenia:
- Podstawowe zagadnienia z zakresu bhp. Ppoż oraz pierwszej pomocy.
- Wyposażenie stanowiska pracy, organizacja stanowiska pracy; terminologia stosowana w cukiernictwie.
- Towaroznawstwo surowców ciastkarskich i cukierniczych.
- Wymogi systemu haccp w gastronomii.
- Teoretyczne podstawy produkcji ciastkarskiej i cukierniczej.
- Zasady zdobienia i dekorowania wyrobów ciastkarskich i cukierniczych.
- Technologia sporządzania wyrobów ciastkarskich i cukierniczych.
- Zajęcia praktyczne.
CentrEdu Wioletta Cywińska
ul. Xawerego Dunikowskiego 1
70-123 Szczecin