Adres
Szczecin Pokaż mapęKategorie
Kursy gastronomiczneKUCHARZ –– program szkolenia 200 godzin/ koszt 4500 zł
Przygotowuje podstawowe potrawy i napoje stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia, dobiera surowce i półprodukty, dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne, sporządza kalkulację kosztów prostych potraw i napojów, wydaje przygotowane potrawy dbając o ich estetyczne wykończenie.
WARUNKI UCZESTNICTWA:
- Ukończone 18 lat
- Wykształcenie gimnazjalne lub podstawowe
- Brak przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia kształcenia w danym zawodzie
- książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych
SZKOLENIE OBEJMUJE TEORETYCZNE I PRAKTYCZNE PRZYGOTOWANIE KURSANTÓW W ZAKRESIE :
- Zasady bezpiecznej pracy w kuchni
- Obsługa maszyn i urządzeń w kuchni
- Produkty żywieniowe
- Przygotowanie potraw z warzyw
- Sporządzanie przekąsek zimnych i gorących
- Potrawy mięsne – wieprzowina, wołowina, dziczyzna
- Potrawy z ryb i drobiu
- Sporządzanie potraw z jaj i przetworów mleczarskich
- Potrawy wegetariańskie
- Sporządzanie potraw mącznych
- Sporządzanie zup
- Ciasta ziemniaczane
- Sałatki
- Ciasta i desery
- Zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii
- Żywienie dzieci, osób starszych i chorych
Na zakończenie szkolenia istnieje możliwość zdawania egzaminu czeladniczego w cenie 716 złote.
CZAS TRWANIA SZKOLENIA
Kurs trwa 200 godzin.
Zajęcia odbywają się codziennie od poniedziałku do piątku w siedzibie firmy lub weekendowo.
Zajęcia praktyczne odbywają się w Restauracji „Kuźnia” i Restauracji „Dieta Care” w Szczecinie.
PŁATNOŚĆ:
Wpłaty można dokonać gotówką w biurze przy ul. Xawerego Dunikowskiego 1 w Szczecinie, bądź przelewem na konto.
Opłata za kurs może być jednorazowa lub rozłożona na raty do zakończenia części praktycznej.
ZAPISY:
Zgłoszenia przyjmujemy telefonicznie, pod numerem : 570 880 581 lub 570 880 582 oraz drogą elektroniczną na adres szkolenia@centredu.pl lub osobiście w siedzibie firmy przy ul.Xawerego Dunikowskiego 1 w Szczecinie.
Uczestnicy otrzymują materiały szkoleniowe oraz odzież ochronną.
PODSTAWA PRAWNA:
Na zakończenie kursu każdy uczestnik otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu kursu zgodne z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U. z 2014r. poz.622).